Loading…
Loading

VIDEO BILDER

Trots att det är två år kvar till sommar-OS i Tokyo har Sverige redan stora förhoppningar om en guldmedalj. För tillfället sätter Armand ”Mondo” Duplantis nämligen rekord och vinner tävlingar på löpande band.

Den svensk-amerikanske stavhopparen studerar för tillfället vid Louisiana State University, som han också representerar i friidrott. När det gäller internationella tävlingar är det dock mammans hemland som får äran att representeras av 18-åringen.

Förmodligen går talangen i familjen, för Duplantis amerikanske pappa var även han stavhoppare. Hans personbästa var 5,80 meter, ett personbästa som sonen redan har slagit. Mamman har tävlat i såväl sjukamp som volleyboll.

Under EM i Berlin vann Mondo juniorvärldsrekord med sina 6,05 meter, som han satte redan på första försöket. Prestationen innebar att han slog det förra rekordet med hela tolv centimeter, och är just nu det fjärde högsta stavhoppet någonsin.

https://twitter.com/Eurosport_UK/status/1028746112189063168

Världsrekordet är till exempel två centimeter än det nuvarande OS-rekordet, som Thiago Braz da Silva satte när han år 2016 vann OS-guld i Rio de Janeiro. Om Mondo fortsätter så här kommer han utan tvekan att vara favorittippad när det är dags för OS 2020, både för den som vill betta online hos Betfair och hos alla andra spelombud.

Redan för ett par år sedan fick världen upp ögonen för den skicklige svensk-amerikanen. Vid 15 års ålder vann Duplantis guld i ungdoms-VM, som gick av stapeln i Cali i Colombia. Ukrainske Vladyslav Malykhin var favorittippad, men Mondo besegrade honom med lätthet och passade samtidigt på att sätta ett nytt rekord. Detta var starten på en framgångsrik era där han ständigt skulle slå världsrekordet i sin egen åldersgrupp.

I junior-VM år 2016 gick det dock lite sämre. Under tävlingen i polska Bydgoszcz hoppade Mondo 20 centimeter lägre än amerikanska Deakin Volz, som till sist tog hem guldet. Numera är Volz 21 år och siktar på att kamma hem guldmedaljen i sin favoritgren, nämligen höjdhopp.

Efter nederlaget dröjde det inte länge förrän Mondo började samla på sig guld igen. Nästa år anordnades junior-VM i italienska Grosetto, och där hoppade han 20 centimeter högre än silvermedaljören Bo Kanda Lita Baehre. Samma år satte Mondo ett nytt personbästa, när han under tävlingen Clyde Littlefield Texas Relays hoppade 5,90 meter. Bedriften innebar dels att han satte ett nytt juniorvärldsrekord, men också att han slog det svenska seniorrekordet med hela tre centimeter.

2018 har varit svensk-amerikanens mest framgångsrika år hittills. Sommaren började med en guldmedalj i junior-VM, som i juli anordnades i finska Tammerfors. Sedan fortsatte framgångarna i EM.

https://youtu.be/FsWT162z6bs?t=5m32s

Vi är övertygade om att Armand Duplantis redan har siktet inställt på Tokyo. Om två år finns det nämligen en god chans att han kammar hem guldmedaljen i 2020 års sommar-OS!

ARMAND DUPLANTIS

SENASTE BILDER